Mówi się, że woda jest niezbędna do życia. Oczywiście wszystkie badania naukowe potwierdzają tę tezę. Jednak na samym tym napoju codzienność byłaby zdecydowanie mało urozmaicona i smutna.
W upalne dni szklanka dobrze schłodzonej wody potrafi być wybawieniem. Jednak kiedy przychodzi deszczowa i zimna jesień a za nią niewyobrażalnie mroźna zima…to co wtedy?!

Na ratunek spieszy kubek ulubionej i rozgrzewającej HERBATY! To ona pojawia się podczas gorszych chwil, przy wspólnym spędzaniu czasu lub w całkowitej samotności z książką. Kiedy wracamy wymęczeni po pracy lub wychłodzeni po długim spacerze np. ze swoim ukochanym czworonogiem – marzymy o ciepłej i aromatycznej herbacie.

Czy wiedzieliście, że 3 000 000 000 filiżanek herbaty wypija się DZIENNIE na całym świecie? Warto wspomnieć, że samo „odkrycie” herbaty było całkiem przypadkowe – chiński cesarz pił przegotowaną wodę na wietrze, niespodziewanie do kubka z wodą wpadło kilka liści herbaty, kiedy ją wypił – bardzo mu posmakowała.
Oczywiście sam ten wywar z biegiem czasu przeszedł ogromną przemianę. Nie tylko pod względem smaków jak również zastosowań w medycynie czy branży beauty.
Sprawdźcie ile z poniższych informacji to całkowita nowość, zmieniająca wasze postrzeganie tego cudownego wywaru.
- „Czarna herbata wykorzystywana jest przez wiele firm kosmetycznych jako substancja barwiąca, np. w szamponach koloryzujących. Jeżeli zatem macie ciemne włosy i chcecie odświeżyć ich kolor, dodać im połysku i nadać miękkości, to co jakiś czas po umyciu włosów przepłuczcie je ostudzonym naparem z czarnej herbaty.
- Zieloną i czarną herbatę możecie również stosować jako domowy środek przeciwpróchniczy! Mają one bowiem właściwości antybakteryjne, a do tego hamują powstawanie płytki nazębnej i zapobiegają próchnicy
- W Wielkiej Brytanii bardzo dużą popularnością cieszy się herbata z mlekiem. Co ciekawe zwyczaj ten zapoczątkowany został nie z uwagi na smak napoju, ale z bardziej praktycznych powodów. W mniej zamożnych domach używano niegdyś słabej jakości porcelany, która pękała pod wpływem wrzątku i nie nadawała się więcej do użytku. Do filiżanek zaczęto zatem wlewać najpierw mleko, które schładzało napój i zapobiegało ubytkom w serwisach herbacianych.
- Powszechnie wiadomo, że herbata zawiera w sobie wiele cennych pierwiastków mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy, a dzięki temu korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Mało kto wie jednak, że zielona herbata odstrasza również komary! Po wypiciu tego pysznego naparu nasz organizm wydziela go przez skórę, co niespecjalnie podoba się właśnie komarom i innym insektom.
- Herbata to napój, po który powinny chętnie sięgać osoby zmagające się z nadmiarem kilogramów. Nie tylko nie zawiera ona żadnych kalorii (oczywiście w wersji najczystszej, bez mleka, miodu czy cukru), ale również tłumi apetyt i wspomaga odchudzanie.
- Zielona herbata odstrasza również komary! Po wypiciu tego pysznego naparu nasz organizm wydziela go przez skórę, co niespecjalnie podoba się właśnie wspomnianym insektom.”
Informacje znalezione https://czasnaherbate.net/blog/artykuly/ciekawostki-o-herbacie/




Herbata w drodze…
Wycieczka
Delegacja
Wagary
Gdziekolwiek jedziesz ciepła herbata musi być
Najważniejsze to zaopatrzyć się w odpowiedni kubek termiczny, który utrzyma temperaturę napoju nawet do godzin
https://giftbajery.pl/product/search?query=kubki+termiczne

Hertbata zielona VS Herbata czarna
Obie pochodzą z tej samej rośliny. Po zebraniu, liście rozkładane są na dużych stołach, gdzie tracą nadmiar wody, po to, by stały się miękkie i delikatne, co pomaga w ich późniejszym krojeniu. Na dalszym etapie uwalniane są enzymy i następuje utlenienie herbaty.
W przypadku czarnej herbaty proces ten może trwać do czasu, gdy liście nabiorą brązowej barwy. Potem zostają one podgrzewane, by zatrzymać proces fermentacji. Zielona herbata poddawana jest krótszemu procesowi utleniania, a czasami nawet jest on pomijany. Dzięki czemu utrzymuje ona swój zielony kolor i delikatny smak.
Jak przechowywać herbatę?
Herbata bardzo łatwo wchłania niechciane zapachy. Należy przechowywać ją w zamykanych naczyniach, np. w pojemnikach z nieprzeźroczystego szkła lub z porcelany.
https://giftbajery.pl/komplet-3-pojemnikow-kuchennych-prato-1-l-czarny.html: Tea Time
Nie powinno się przechowywać herbaty w lodówce lub zamrażarce, bo może to mieć negatywny wpływ na jej smak.
Sekret pysznego wywaru
Mam dla Was sprawdzony przepis, który będzie smakował wszystkim oraz dodatkowo wprowadzi świąteczny aromat w Waszym otoczeniu.
Do przygotowania potrzebujemy:
- herbaty (może być liściasta lub w saszetce)
- pomarańcza i gruszka pokrojona w plasterki
- anyż
- goździki
- 2 laski cynamu
- sok malinowy
- miód (proporcja w zależności od preferencji)
Zaparzamy herbatę w specjalnym dzbanku z podgrzewaczem, który pozwoli nam utrzymać cały czas ciepło. Kiedy wywar już nieco wystygnie dodajemy wszystkie składniki. Ważne, aby nie robić tego na samym początku! Zbyt wysoka temperatura wody pozbawi nasze dodatki wszystkich wartościowych składników.

Nie pozostaje nic innego jak tylko delektować się wyjątkowym smakiem naszego rozgrzewającego wywaru.
I tak do samego lata… 🙂